Upis djece u prvi razred osnovne škole za šk. 2020/2021. godinu

Dragi roditelji/staratelji budućih prvačića,

ovom prilikom Vam dostavljamo korisne informacije koje se odnose na upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu.

Upis djece u osnovne škole Kantona Sarajevo za školsku 2020/2021. godinu obavit će se u periodu od 1.4. do 30.4.2020. godine i to putem poziva koji će osnovne škole u Kantonu Sarajevo objaviti na svojim internet stranicama sa potrebnim informacijama vezanim za upis.
U izuzetnim opravdanim slučajevima, upis će se obaviti i u augustu tekuće godine.

Ko su školski obveznici u školskoj 2020/2021. godini?

U prvi razred školske 2020/2021. godine će se upisati djeca koja do 1.3.2020. godine imaju navršenih 5 i po godina života.
Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od utvrđene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, uz pismeni zahtjev roditelja/staratelja djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.
Upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi može se izvršiti samo ako dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.

Na koji način se vršiti upis djece u osnovne škole?

S ciljem zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19), prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili putem pošte na adresu željene škole.

O terminima dostavljanja navedene dokumentacije i testiranja roditelji/staratelji djece će biti blagovremeno obaviješteni putem internet stranice Ministarstva i Škole te putem telefona.

Pozivamo roditelje da blagovremeno izvrše ovu svoju zakonsku obavezu kako bi škole imale dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za prijem prvačica i početak nove školske godine, za koju se nadamo da će početi u normalnim uvjetima i okolnostima.

Budućim učenicima želimo sretne školske početke uz puno zdravlja i uspjeha!

S poštovanjem,

M I N I S T A R

Mr. Anis Krivić s.r.